Jag älskar att resa och se mig omkring i världen, och mellan åren 1981 och 1986 fick jag ett ypperligt tillfälle till att resa runt i Asien.

Vietnam
I juni 1981 reste jag tillsammans med min dåvarande familj till Bai Bang i Vietnam. Målet var Vinh Phu Pulp and Paper Mill. Det var början till en enorm upplevelse och ett äventyr. Vi lämnade Sverige med ett kontrakt på 1 ½ år, vi visste lite om vad som väntade oss. Mitt intryck jag fick av landet när jag steg ur flygplanet på Hanois flygplats stämde inte alls med den uppfattningen jag fått i Sverige. Jag trodde att Vietnam var ett platt och torrt landskap men det visade sig vara helt fel. Det landskap jag färdades igenom på väg till den plats där jag kom att bo i över fem år var kuperat och frodigt grönt med stora träd, vackra blommor och gröna risfält.

Dessa fem år var oerhört intressanta, men även lärorika. Vi bodde på en Camp i små hus. Inne på området fanns det mesta vi behövde för att klara oss, en liten affär, läkare, canteen, bar, bibliotek, några tennisbanor och badmintonbanor mm.

Den dagen jag reste hem lämnade jag många vänner, svenskar som vietnameser och en bit av mitt hjärta.

Nedan en bild av bl a telegrafen, där vi svenskar köade på lördagseftermiddag för att försöka ringa hem till Sverige. Ibland gick det bra, ibland tog det hela dagen för att komma fram, och då på en linje som knastrade så att man knappt hörde ett ord.

Barn i Vietnam

Telegrafen i Bai Bang

Den Vietnamesiska vattenbuffeln är stor med imponerande horn
Vid ett tillfälle då min familj och jag tillsammans med en annan familj besökte Ha long bay som ligger vid Tonkinbukten inträffade en händelse som jag aldrig glömmer och som jag skall berätta lite om.
Det var en strålande solig dag. Vi hade tänkt oss en utflykt på havet och gick tillsammans med en tolk för att hitta en båt som kunde ta oss ut på det glittrande blågröna havet och till de fantastiska kalkstensöarna. Efter lite letande fann vi en båt och inledde diskussioner om priset vilket vi snart kom överens om. Väl försedda med mat och dryck satte vi oss tillrätta på däck och gled ut mellan öarna. Vattnet var fullt av fisk och luften av stora fåglar.
Vi besökte en grotta, som legenden säger att under kriget med kineserna så lurade vietnameserna in dem i viken på ön när det var högvatten. När sedan vattnet sjunk ut så spetsades kinesernas båtar på de vassa pålar som vietnameserna satt ner på havsbotten. Kineserna tvingades stanna på ön, som var full med djupa gångar in i berget. Vindlande gångar likt en labyrint, det sägs att kineserna aldrig hittade ut.
Vår båt fick senare motorstopp och vi låg och drev ute på Tonkinbukten i 8 timmar, solen gick ner och månen som var full gick upp. Luften var ljummen och fylld av cikadornas spel från öarna intill. Lite kusligt och otäckt var det, eftersom det l är finnas sjörövare där. Mat och dryck tog slut men efter midnatt kom en stor plåtbåt och letade efter oss och vi blev bogserade in till hamn.

 


När vi var ute och åkte träffade vi alltid på barn som ville prata med oss

Ibland fick vi ta oss över vattendrag för att komma fram

Små tehus fanns överallt längs vägen, till glädje för alla de som cyklade.
Maten i Vietnam är god. Jag hade ett favoritställe i Hanoi som kallades för "Fisken". Utifrån gatan såg man inte att det var en "restaurang", man gick in genom en port till en liten gård. Där på gården var köket under bar himmel mellan husen. Ägaren satt på marken och hackade fisk och grönsaker, som sedan tillagades över öppen eld.
Matsalen låg en trappa upp tvärs över gården. I matsalen fanns det några enkla träbord med stolar. Ägarinnan kom upp med maten, det fanns bara en maträtt - fisk, därav namnet på restaurangen. Det vi skulle dricka till maten hade vi med oss själva.
En annan matfavorit var vietnamesiska vårrullar som man doppade i fisksås med stark färsk chili i, en delikatess. Vid Tét, det vietnamesiska nyåret, åt man mat mycket god mat, det var bl a en Tétkaka, som bestod av hackat kött och ris, inlindat i bananblad och som sedan kokat länge.
På lediga stunder reste vi runt i omgivningarna. Vi var uppe i Ham Yen som ligger på vägen mot Kina. Vi var på midnattsmässa i en katolsk kyrka ute på landsbygden mitt i natten på julaftonen. Vilket var en enorm upplevelse. Men vi var även i Parfympagoden, Den Hungtemplet och många många andra fina platser
Vissa lediga helger cyklade eller tog mc:n flera mil i omgivningarna, utrustade med vätska och lite att äta. Men jag tog även vietnamesisk körkort (inte alls så lätt!) för att kunna köra själv när det gavs tillfälle.

Minoritetsfolk i norra Vietnam

Vårt andra besök hos en familj i bergstrakterna mot Kina.

Mina närmaste arbetskamrater på Training Department, samt min mamma som var och hälsade på

Åter till Start Åter till Resor