Sista veckan i april 2002, reste vi till Madeira, ett paradis i Atlanten och för mig en okänd plats. Innan resan skaffade jag en liten resehandbok om Madeira och jag sökte via nätet information, allt för att förbereda mig. Men inte kunde jag drömma om att det skulle göra ett sådant intryck på mig, så mycket att jag vill åka dit igen.

Fler bilder hittar du på: http://www.hogberg.se/album/photos/madeira/


Längs en levada

Bergspasset Encumeada 1007 m över havet.

Längs en bergväg till de 25 vattenfallen

Cabo Girao, Europas högsta, och världens näst högsta havsklippa, 590 meter över havet
Jag blev helt hänförd över denna vackra ö. Varje dag bjöd på underbara naturupplevelser, oavsett om man tycker om grönska och blommor. Dessa fantastiska dalgångar med bergen som klättrade brant uppför runt byarna. Vägar som slingrade sig längs bergskammarna. Stigarna längs levadorna, förbi vattenfall, som kastade ut sitt vattnet säkert ett par hundra meter upp ovanför mitt huvud. Växtlighet som fick det att kännas som om man vandrade i djungeln. Högplatån som visade sig från sin bästa sida med solen strålande på himlen. De högsta topparna på 1862 meter som är snöbeklädda vintertid reste sig majestätiskt upp mot himlen. Och Europas högsta och världens näst högsta havsklippa gav en känsla av att man satt högt uppe i ett flygplan och tittade ner på havet och stranden, där vråken seglade lugnt på himlen mot sitt bo, flera hundra meter under oss.

Längst ner i nunnornas dal ligger Curral das Freiras

På väg mot Terreiro da Luta ovanför Monte, sittande i molnen och läsande kartan

Ett vattenfall som långt ovan vår bil kastar ut sitt vatten

Bergsmadonnan uppe i Terreiro da Luta insvept i moln

  Funchia, en vacker stad med mycket parker och en fin strandpromenad. I Funchia besökte vi även ett litet ställe i gamla stan, där vi lyssnade på Fado-musik, en härlig kväll med underbar stämning. Man kan ta linbanan upp till Monte och åka släde två km ner mot stan om man inte vill åka linbanan ner. Men man kan även ta en buss eller taxi, eller varför inte promenera som vi gjorde. Att åka buss och taxi är billigt. När man är på Madeira så skall man utrusta sig med bra skor, gärna en tröja och en regnjacka (vilket inte vi behövde). För att vandra de roligaste och mest spännande levadorna skall man vara välklädd och även utrustad med en ficklampa samt en picnick-ryggsäck. För på Madeira går man - flera mil om dagen - om man vill. Det finns buss och man kan hyra en bil, det är inte så dyrt det heller.


Utsikt från en park i Funchia mot hamnen

Gröna parker och oaser finns det gott om i Funchia

Vägen från Monte ner mot Funchia är synnerligen brant

Jacaranda träden står i full blom inne längs stadens gator


Åter till Start Åter till resor