Hamnen på Anholt en sommardag

Anholt - ett paradis på jorden!

Man behöver inte åka jorden runt för att finna underbara sandstränder, god mat och dryck.

Som gammal seglare har jag en favoritö, Anholt mellan Varberg och Grenå. Att komma till Anholt är som att komma till paradiset. Milslång sandstrand runt hela ön med härliga sanddynor. Mitt i sommaren är hamnen fylld av båtar. De som kommer hit, kommer antingen med egen båt, med färjan från Grenå eller privatflyg. Bilarna är få på ön. Ön är unik med sin öken. Här köper man sin dricka/öl och wienerbröd, stoppar ner det i ryggsäcken och vandrar längs stranden, eller upp över kullarna. Går in på krogen och tar en smörebröd och öl. Ligger på stranden och solar hela dagarna, för att sedan släppa loss på någon av krogarna.

Att vara på Anholt är som att vara långt söderut, det är bara temperaturen i vattnet och luften som skiljer Anholt från medelhavsöarna.

Men Danmark är inte bara Anholt, det finns så många fina platser att besöka

 

Minne över Polarforskaren
KNUD RASMUSSEN 1879 - 1979 vid Hunnestedt på norra Själland


Nakehoved fyr vid Gilleleje på norra Själland

Karin Blixens hem i Rungstelund, strax norr om Köpenhamn

Stewns Klint på sydöstra sidan av Själland är - tycker jag - unik. Här finns en Höjerup gamla kyrka byggd av en skeppare i havsnöd, som lovade bygga kyrkan om han blev frälst. Kyrkan ligger på 30 m hög klint. Blev invigd 1357, men havet slår mot klinten och 1928 ramlade koret i havet. Kyrkan flyttar sig längre in i landet enligt sägnen varje julnat. Den sista gudstjänsten hölls 1910. man kan stå inne i kyrkan och se ut över havet genom en dörr.

.

Åter till Start Åter till Resor