Foton kommer!

Bali - 1982

Fakta om Bali

Bali en underbar ö. Resan började "bra", vår ena resväska försvann från planet och det var sent på kvällen. Hotellets reception var stängd och det var becksvart överallt. Hotellets nattvakt tog emot och visade oss till en bungalow, som vi på morgonen upptäckte låg intill soptippen, där katterna slogs om maten.

Vi fick byta bungalow till en som låg intill poolen, och med stranden endast 100 meter ifrån oss.

Jag trivdes på Bali med både människor, miljö, religon, kultur och väder.

På Bali finns det oerhört fint hantverk i bl a silver, trä och batik. Men även arbeten i sköldpaddsskal fanns att få. Vi gjorde ett studiebesök i fiskelägret där man lossade sköldpaddorna.
Vi var även med om en procession som den inhemska befolkningen firade till havets gudinna. De vandrade på ett långt led ner till havet. Några män bar en ställning fylld med mat och blommor mellan sig. Alla var klädda i vackra kläder och med blommor om halsen. Lite senare gick de ut i havet med skålar gjorda av bananblad fyllda med mat och blommor för att offra till havets gudinna.
Bali är mycket vacker ö att utforska. Det är bördigt grönt och fyllt med vackra blommor. Solnedgångarna på Bali var det vackraste jag sett.. Solen går ner tidigt och sjunker fort ner i horisonten. Stranden fyllds av inhemsk befolkning men även många turister.
Att bada på Bali var roligt. Det behövdes ingen surfingbräda, man gick ut en bit i havet, inväntade en lagom stor våg, lade sig på magen och följde med den upp på stranden. På Bali finns även en aktiv vulkan, dit kommer man via slingrande vägar förbi ris- och bananodlingar
Lombok och Gili Air - 1982
Från Bali reste vi till Lombok med en färja fylld av människor, det var så trångt att man knappt kunde vända på sig. Vi hade turen att få se ett flertal delfiner leka runt färjan. I hamnen på Lombok hyrde vi tillsammans med vårt sällskap, tre italienska familjer, en stor buss som tog oss till de bungalows vi hyrt på andra sidan ön. Sanden var svart, s k lavasand. Stranden sluttade brant ut i havet, om man gick ca 2 meter ut kunde man dyka rakt ut på djupt vatten. Det härliga var att sedan man simmat ut en liten bit så åkte man med vågorna som sedan kastade upp dig på stranden. Byborna kom ner på kvällen badade sina hästar. De fiskade också med nät från stranden varje morgon.

Detta var en relativt okänd plats för turister och det var härligt att kunna åka runt som en upptäcksresande över berg med apor, ner till härliga korallrev, bli bjudna på kokosnötter av någon bybo.

Gili Air ett korallrev utanför Lombok en helt okänd plats, blev en upplevelse. Färden dit gjordes i en liten trång båt/kanot med pontoner, lastad med människor, hönor och grisar, den resan var hisnande. Vi fick en dag som var fantastisk. Öbarna fångade fisk från korallreven som de sedan tillagade över en eld av kokosskal och bananblad. Till fisken fick vi kokt kallt ris. Därefter blev vi inbjudna till en av deras bostäder. En bungalow på pålar, med vatten i en tunna vid trappan för att skölja av våra fötter innan vi klev in i deras lilla bostad med golv av bambu. Försiktigt smög vi fram av rädsla för att trampa igenom golvet.

 

Åter till Start Åter till resor